Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Dorpshart Leimuiden Noordzijde
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.BPDHLEIMUIDENNOORD-VAS1

4.11 Archeologie

Door ondertekening van het verdrag van Malta (1992) heeft Nederland zich verplicht om bij ruimtelijke planvorming nadrukkelijk rekening te houden met het niet zichtbare deel van het cultuurhistorisch erfgoed, te weten de archeologische waarden. In de Monumentenwet is geregeld hoe met archeologische vindplaatsen en zichtbare monumenten moet worden omgegaan. Het streven is om deze belangen tijdig bij de planvorming te betrekken. In dit verband moet een verkenning worden gedaan om archeologische potentie in te schatten.
 
Volgens de archeologische waardenkaart ligt de projectlocatie binnen een gebied met een hoge archeologische trefkans. Om te kunnen bepalen of er op de planlocatie daadwerkelijk archeologische sporen te vinden zijn is een archeologische vooronderzoek uitgevoerd[1]. De resultaten van het rapport tonen dat er ondanks gedeeltelijke ophoging van het plangebied mogelijk archeologische resten aangetroffen kunnen worden. Geadviseerd wordt ter plaatse van ingrepen in de bodem middels proefsleuven archeologisch onderzoek uit te voeren.
 
Omdat tevens sprake is van bodemsanering zullen archeologisch onderzoek en sanering tegelijkertijd plaatsvinden. De sanering en het proefsleuvenonderzoek kunnen pas uitgevoerd worden na de sloop van een deel van de bebouwing.
Aan de bouwvergunningen zal de voorwaarde gekoppeld worden dat er archeologisch onderzoek plaats zal vinden. Omdat er sprake is van een coördinatie van bouwvergunningen en bestemmingsplan zijn hiermee de archeologische resten voldoende beschermd.
Het proefsleuvenonderzoek is reeds voorgelegd aan de provincie ter goedkeuring.
 
Conclusie
Op basis van de onderzoeksgegevens kan geconcludeerd worden dat aanvullend archeologisch onderzoek noodzakelijk is.
Omdat sanering en archeologisch onderzoek gelijktijdig uitgevoerd worden en pas mogelijk is na de sloop van een deel van de bebouwing is gekozen om aan de bouwvergunning voorwaarden ten aanzien van archeologie te koppelen. Op deze wijze zijn mogelijk archeologische resten voldoende beschermd.


[1] Archeologsich vooronderzoek Raap, Komplan Leimuiden, Notitie 2263, feb 2008