3.4.1 Bestemmingsplan Oude Wetering
De bestemming van de bij de herbestemming betrokken gronden is momenteel geregeld in het bestemmingsplan Oude Wetering. Dit bestemmingsplan is op 26 oktober 2004 door de gemeenteraad vastgesteld en op 24 mei 2005 door de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland goedgekeurd.
Uit de plankaart van het vigerende bestemmingsplan volgt dat voor de betrokken gronden de bestemming 'Jachthaven' (J) is opgenomen. Voor de recreatiewoningen en de omliggende gronden is de nadere aanduiding 'recreatiewoning' (rw) opgenomen. De woningen maken onderdeel uit van de Jachthaven De Brasem. Onderstaande afbeelding toont een uitsnede van de plankaart van het vigerende bestemmingsplan Oude Wetering. In de uitsnede is het plangebied opgenomen.

Uitsnede plankaart bestemmingsplan Oude Wetering
Voor de recreatiewoningen is een bouwvlak opgenomen waarbinnen de 10 woningen zijn gerealiseerd. Uit onderzoek naar het feitelijke gebruik van de recreatiewoningen blijkt dat de woningen sinds 1984 permanent worden bewoond. Derhalve heeft de gemeente Kaag en Braassem besloten de gronden om te bestemmen naar de bestemming 'Wonen'.
Conclusie
Conform de huidige bestemmingsplanregels is het niet toegestaan de recreatiewoningen permanent te bewonen. Het gebruik is in strijd met het vigerende bestemmingsplan. De gemeente heeft besloten de gronden te herbestemmen. Voorliggend bestemmingsplan moet de voorgenomen herbestemming planologisch mogelijk maken.
3.4.2 Woonvisie Alkemade (actualisatie 2008)
De toenmalige gemeente Alkemade heeft in 2001 de gemeentelijke woonvisie vastgesteld. In 2008 is de visie geactualiseerd. De ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en volkshuisvesting waren toegenomen en het beleid uit de oorspronkelijke visie was achterhaald. Met de actualisatie wil de gemeente twee doelen bereiken:
- het maken van een verdiepingsslag op een aantal onderwerpen en daarmee de visie weergeven in de richting waarop de gemeente zich de komende jaren op het gebied van woningbouw en volkshuisvesting wil ontwikkelen;
- zichzelf, als gemeente, actief op stellen en kaders vaststellen de bij punt 1 genoemde ontwikkelingen.
De gemeente heeft twee stukken opgesteld die een gedegen onderbouwing leveren tijdens het nastreven van de eerder genoemde doelstelling, te weten het 'Aanvalsplan Starterhuisvesting' en het Prestatiecontract Alkemade 2008-2013, dat wordt opgesteld samen met Woningbouwvereniging Alkemade. De rapporten zijn opgesteld ten tijde van de oude gemeente Alkemade. Desondanks is inhoud van de stukken ook toepasbaar in de huidige situatie.
Het woningbouwprogramma van de woonvisie zorgt voor een extra groei van de gemeente. De gemeente zou met de huidige plannen kunnen groeien tot een gemeente van circa 20.000 inwoners in 2020. Om te kunnen voorzien in de woonvraag presenteert de gemeente een aantal ambities op het gebied van woningbouw:
- bevolkingsontwikkeling: de gemeente kiest voor een groeiende bevolking waarbij een evenwichtige samenstelling een voorwaarde is;
- woonmilieus: de gemeente kiest voor een divers aanbod aan woonmilieus;
- doorstroming: de gemeente kiest voor een gedifferentieerd bouwprogramma waarbij doorstroming de hoofdrichting zal zijn;
- kwaliteit van de woningen: de gemeente kiest voor kwalitatief hoogstaande woningen waarbij duurzaamheid centraal staat;
- sociale woningbouw: 30 procent van de woningbouw wordt gerealiseerd in de categorie sociale woningbouw
Onderhavig plan voorziet in herbestemming van 10 recreatiewoningen. Door de permanente bewoning van de woningen, wordt de geldende bestemming gewijzigd in de bestemming 'Wonen'. Het bouwplan sluit aan bij de ambities van de geactualiseerde woonvisie en is passend in de woonvraag van de gemeente. Het plan is niet in strijd met het beleid uit de woonvisie.
3.4.3 Structuurvisie Alkemade
In de structuurvisie 2020 zijn een aantal hoofdkeuzen gemaakt met betrekking tot de ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Kaag en Braassem. Het bouwplan valt onder hoofdkeuze 2: ´Alkemade als woongemeente´. Uitgangspunt hierin is, zoals reeds is aangegeven in de woonvisie, dat Kaag en Braassem als woongemeente in zal moeten zetten op doelgroepen en dan met name op starters en senioren. Daarnaast blijkt uit het woonwensenonderzoek, dat er in bijna alle segmenten van de woningmarkt een vraag is. Kaag en Braassem zal zich primair moeten richten op de doorstroming. De gemiddelde bezetting per woning in de gemeente Kaag en Braassem daalt, waardoor het noodzakelijk is dat er meer woningen worden gebouwd om het inwonertal op peil te houden. De gemeentelijke ambitie gaat echter verder. Kaag en Braassem kiest voor een stijging van het aantal inwoners over een periode van 25 jaar met circa 3.500 inwoners. Deze stijging is ook van belang om het voorzieningenniveau op peil te houden. Bedrijvigheid langs de lintbebouwing zal plaats moeten maken voor nieuwe woonfuncties. Verdichting met woningbouw in en direct achter het lint past dan ook bij het gewenste beeld.
Daarnaast staat in de structuurvisie vermeld dat de overgang van het stringente 'contingentenbeleid' naar het ruimere 'contourenbeleid' voor Kaag en Braassem mogelijkheden biedt om meer aan de vraag naar woonruimte te voldoen. Roelofarendsveen moet zich kunnen ontwikkelen als een vitaal centrum voor de dorpen in de directe omgeving, dus ook voor de dorpen van de voormalige gemeente Jacobswoude, voor Weteringbrug en Abbenes.
Het zal voorzieningen moeten bieden als scholen, een verscheidenheid aan winkels en culturele en sportvoorzieningen. Dat is mogelijk als de bevolking in omvang groeit. Vooralsnog is een groei van 100 woningen per jaar in de komende 20 jaar gewenst. Daarmee wordt tevens een bescheiden bijdrage geleverd aan de regionale opvang.
Conclusie
Voorliggend bestemmingsplan voorziet in de herbestemming van recreatiewoningen naar de bestemming 'Wonen'. Het plan voorziet derhalve in de woonvraag. Echter de woningen zijn sinds 1984 permanent bewoond. Er is geen sprake van een toevoeging of een afname van het woonaanbod. Het plan is in lijn met de genoemde groeistelling en passend binnen de structuurvisie.
3.4.4 Nota daadwerkelijk handhaven in Kaag en Braassem
In juli 2003 is de nota ‘Daadwerkelijk handhaven in Kaag en Braassem‘ vastgesteld. Deze nota heeft tot doel:
- Het formuleren van beleidsregels cq. het maken van keuzes in de aanpak van de geconstateerde dan wel nog te constateren overtredingen;
- Het vormen van een kader/handvat voor de wijze van inventariseren, het maken van keuzes in de opsporing en aanpak van oude en nieuwe overtredingen en de afhandeling van de resultaten hiervan;
- Het creëren van draagvlak onder de inwoners van de gemeente, voor het verhogen van het kwalitatieve en kwantitatieve niveau van de handhaving binnen de gemeente Kaag en Braassem;
- Het in beeld brengen van de benodigde middelen om de eerste vier doelstellingen te kunnen realiseren.
Met de nota wordt een situatie nagestreefd waarin wordt gehandhaafd op basis van een weloverwogen handhavingsbeleid en een programma waarin keuzes zijn gemaakt en prioriteiten zijn gesteld. Zo is voor een ieder duidelijk wat wanneer gehandhaafd wordt en waarom in een bepaalde situatie mogelijk niet tot handhaving wordt overgegaan.
Conclusie
Onderhavig plan is niet in strijd met het handhavingsbeleid van de gemeente Kaag en Braassem. De nota is in juli 2003 opgesteld naar aanleiding van de brief met betrekking tot de onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven. De recreatiewoningen worden sinds 1984 permanent bewoond en de bestemming van de gronden dient te worden gewijzigd in de bestemming 'Wonen'. Op basis van de beleidsregels van de nota Daadwerkelijke handhaving kan worden vastgesteld dat onderhavig plangebied in aanmerking komt voor een bestemmingswijziging.