Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Plantage 39 t/m 57 te Oude Wetering
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.BPPLANTAGE39572010-VAS1

4.10 Archeologie en cultuurhistorie

Door ondertekening van het verdrag van Malta (1992) heeft Nederland zich verplicht om bij ruimtelijke planvorming nadrukkelijk rekening te houden met het niet zichtbare deel van het cultuurhistorisch erfgoed, te weten de archeologische waarden. In de Monumentenwet is geregeld hoe met archeologische vindplaatsen en zichtbare monumenten moet worden omgegaan. Het streven is om deze belangen tijdig bij de planvorming te betrekken. In dit verband moet een verkenning worden gedaan om archeologische potentie in te schatten.
  
De Cultuurhistorische Hoofdstructuur Zuid-Holland (CHS)1  geeft een overzicht van de cultuurhistorische kenmerken en waarden in Zuid-Holland. De CHS bestaat uit kaarten voor de drie onderdelen van de cultuurhistorie: archeologie, historische stedenbouw en historisch landschap. Volgens de archeologische waardenkaart (zie kaart) ligt de projectlocatie binnen een gebied met een zeer kleine archeologische trefkans. Archeologisch onderzoek is derhalve niet noodzakelijk.
 
Uitsnede Cultuurhistorische Waardenkaart provincie Zuid-Holland
 
Conclusie
Het plangebied is gelegen in een gebied met een kleine trefkans op archeologische sporen. Daarbij zijn er in het kader van de herbestemming geen werkzaamheden beoogd die van invloed kunnen zijn op eventuele archeologische sporen. Het uitvoeren van een archeologisch onderzoek is niet noodzakelijk. Het aspect archeologie vormt derhalve geen belemmering voor de bestemmingswijziging.