4.4 Geluid
De mate waarin het geluid, bijvoorbeeld veroorzaakt door het wegverkeer, het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder. De Wet geluidhinder is sinds het einde van de jaren zeventig een belangrijk juridisch kader voor het Nederlandse geluidsbeleid. De kern van de wet is dat geluidsgevoelige bestemmingen, worden beschermt tegen geluidhinder uit de omgeving ten gevolge van wegverkeer, spoorweg en industrie. De wet geluidhinder (Wgh en Bgh) kent de volgende geluidgevoelige bestemmingen:
- Woningen;
- Onderwijsgebouwen (een gymnastieklokaal maakt geen onderdeel uit van een onderwijsgebouw bij toepassing van de Wet geluidhinder);
- Ziekenhuizen en verpleeghuizen;
- Verzorgingstehuizen;
- Psychiatrische inrichtingen;
- Medische Centra;
- Poliklinieken;
- Medische kleuterdagverblijven.
Het beschermen van bijvoorbeeld het woonmilieu gebeurd aan de hand van vastgestelde zoneringen. Door deze zoneringen is er sprake van een sterke link met de Wro. De naam 'Wet geluidhinder' doet vermoeden dat hier sprake is van een alles omvattende regelgeving, echter niet alle geluidsaspecten worden in de Wet geluidhinder geregeld. De belangrijkste onderdelen die in de Wet geluidhinder worden geregeld zijn:
- toestellen en geluidwerende voorzieningen;
- industrielawaai;
- wegverkeerslawaai;
- spoorweglawaai;
- geluidbelastingkaarten en actieplannen.
Industrielawaai
Jachthaven De Brasem N.V., Plantage 37
De recreatiewoningen behoorde van oorsprong bij de jachthaven De Brasem N.V., Plantage 37. In dat geval hoeft geen rekening te worden gehouden met richtafstanden tussen de recreatiewoningen en de jachthaven.
Aangezien deze koppeling er niet meer is en er sprake is van burgerwoningen is nader onderzoek noodzakelijk. Recreatiewoningen zijn minder beschermd tegen geluidshinder dan burgerwoningen.
Er wordt niet voldaan aan de richtafstand. Maatgevend milieuaspect voor deze afstand is geluid. Formeel zal er een akoestisch onderzoek naar de geluidsbelasting ten gevolge van de jachthaven op de woningen moeten worden uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek kan beoordeeld worden of het bedrijf wordt belemmerd door het plan en of er ter plaatse van de woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Door de Milieudienst is een bezoek gebracht aan de Jachthaven. Tijdens dit bezoek is gebleken dat er geen/nauwelijks activiteiten plaatsvinden die geluidsoverlast veroorzaken.
Er is geen afspuitplaats voor het afspuiten van boten. Er vindt geen onderhoud en reparatie plaats van pleziervaartuigen en er is geen levering van brandbare vloeistoffen aan pleziervaartuigen.
Wel kan geluidsoverlast ontstaan door het klapperen van masten en stagen. Dit is echter met een akoestisch onderzoek lastig te meten.
Mocht er overlast ontstaan dan is dit met relatief eenvoudige maatregelen te voorkomen/beperken. Eventueel kunnen op grond van het Activiteitenbesluit maatwerkvoorschriften worden vastgesteld ter voorkoming van geluidsoverlast door het klapperen van masten en stagen. Het Activiteitenbesluit biedt voldoende mogelijkheden om overlast te voorkomen/beperken.
Gelet op bovenstaande vinden is het uitvoeren van een akoestisch onderzoek in het kader van industrielawaai niet noodzakelijk.
Wegverkeerslawaai
De meest voorkomende vorm van geluidhinder is degene die wordt veroorzaakt door het wegverkeer. Volgens de Wgh mag de geluidsbelasting op woningen in principe de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet overschrijden. De voorkeursgrenswaarden is de waarde die zonder meer kan worden toegestaan. Indien nieuwe geluidsgevoelige functies worden toegestaan, stelt de Wet geluidhinder de verplichting akoestisch onderzoek te verrichten naar de geluidsbelasting ten gevolge van alle wegen, met uitzondering van 30 km wegen, op een bepaalde afstand van de geluidsgevoelige functie(s). Indien na akoestisch onderzoek blijkt dat de grenswaarden van de gevelbelasting worden overschreden dient er een ontheffing te worden aangevraagd en verkregen via een hogere voorkeursgrenswaarde procedure.
De recreatiewoningen aan de Plantage worden ombestemd naar woningen. Gelet op de toekomstige bestemming 'Wonen', is het noodzakelijk om vast te stellen of in de omgeving van het plangebied activiteiten en functies aanwezig zijn die geluidhinder kunnen veroorzaken.
Plantage
Het plangebied is gelegen nabij de Plantage. De Plantage kent een snelheidsregime van 30 km-uur. Een geluidsgevoelige bestemming (die wordt genoemd in de Wgh) langs een 30 km-weg of in een woonerf wordt niet beoordeeld in het kader van de Wgh. Echter in het kader van een goede ruimtelijke ordening, vertaald naar een aanvaardbaar akoestisch klimaat, is in bepaalde situatie toch onderzoek noodzakelijk. Het kan voorkomen dat er op een 30 km weg sprake is van een relatief hoge verkeersdrukte aan (vracht)wagens. In combinatie met bijvoorbeeld ene klinkerbestrating kan dit zorgen voor een hoge geluidsbelasting. In onderhavig geval moet beoordeeld worden of er sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
De Plantage is recentelijk voorzien van nieuwe klinkerbestrating. Daarbij is er geen sprake van een hoge verkeersdrukte aan autoverkeer. Dit blijkt uit de verkeersintensiteitgegevens die bij de gemeente is opgevraagd.
Er is sprake van een bestaande situatie en tussen de betrokken woningen en de Plantage is een rij woningen gelegen welke een afschermde werking hebben ten behoeve van het wegverkeer op de Plantage.
Gelet op bovenstaande kan worden aangenomen dat er sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat en dat er geen nader onderzoek ten behoeve van het wegverkeer op de Plantage noodzakelijk is.
Het plangebied is gelegen binnen de onderzoekszone van de Meerkreuk. In het kader van de Wet geluidhinder is het uitvoeren van een akoestisch onderzoek noodzakelijk. Op basis van de verkeersintensiteitgegevens, afkomstig van de gemeente, kan worden geconcludeerd dat er geen sprake is van een relatief hoge verkeersdrukte aan wegverkeer. Echter voor de weg geldt een onderzoeksverplichting. Weel Geluidadvies
1 heeft een akoestisch onderzoek conform de Standaard Rekenmethode 1 (SRM1) uitgevoerd. Op deze manier is op eenvoudige wijze inzichtelijk gemaakt wat de te verwachten geluidsbelasting is op de woningen. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er ter plaatse van de woningen geen sprake is van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Het aanvragen van een ontheffing hogere grenswaarden is in onderhavig geval niet noodzakelijk.
Conclusie
De recreatiewoningen worden herbestemd tot woningen. Wonen is in het kader van de Wet geluidhinder een gevoelige bestemming. Voor industrielawaai is in overleg met de milieudienst overeen gekomen dat nader onderzoek naar dit aspect niet noodzakelijk is. De woningen liggen binnen de onderzoekszone van de Meerkreuk. Uit de resultaten van het akoestisch onderzoek blijkt dat er geen sprake is van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde. Een ontheffing hogere grenswaarden is niet noodzakelijk. Vanuit het aspect geluid bestaat er geen bezwaar tegen de voorgenomen wijziging.