Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerreinen A4
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.BPBedrijvenA4-VAS2

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie
De gemeenteraad van de gemeente Kaag en Braassem heeft op 12 december 2011 de Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie (MRSV) vastgesteld. De MRSV is de gemeentelijke visie op de maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling in het jaar 2025.
 
De MRSV integreert het beleid vanuit verschillende beleidssectoren tot een logisch en samenhangend geheel. De MRSV biedt een beleidslijn op hoofdlijnen vanuit de gedachte dat de gemeente zich niet (meer) tot in detail met alles gaat bemoeien. Voor zaken en activiteiten waar de gemeente de komende jaren nog wel een duidelijke verantwoordelijkheid heeft of wil hebben, moet aanvullend beleid worden ontwikkeld. Voor dit aanvullende beleid geldt de MRSV als basis.
 
De MRSV is in lijn gebracht met de beleidsdoelen van het Rijk en de provincie. Zo zijn de ‘gebiedsprofielen’ van de provincie gebruikt als basis voor de ruimtelijke structuur. Op regionale schaal zijn de beleidsdoelen van Holland Rijnland in deze MRSV geïntegreerd. Ook is gekeken naar de verschillende beleidsdoelen van de voormalige gemeenten Alkemade en Jacobswoude. De gemeente maakt in de MSRV vijf strategische keuzes:
  1. geen nieuwe woningbouwplannen; wel afronding huidige projecten en versterken bestaande woonmilieus.
  2. delen verantwoordelijkheid; de gemeente neemt niet meer zelf initiatief, maar faciliteert.
  3. verschil tussen groei- en groenkernen; het behoud van voorzieningen is ondergeschikt aan de kwaliteit van (samen)leven. Bundelen van voorzieningen en woningaanbod enkel in de groeikernen. Dit versterkt de levensvatbaarheid van die voorzieningen.
  4. ruimtelijke kwaliteit staat voorop; economische ontwikkelingen worden gestimuleerd langs de hoofdverkeersaders en langs de intensievere recreatieve routes. Daarmee worden de waardevolle landschappen beschermd.
  5. ontwikkeling door beheer; de focus komt steeds meer te liggen op de ontwikkeling van kleinschalige herstructureringen binnen de bestaande woonomgeving.
Planspecifiek
In de Maatschappelijke Ruimtelijke Structuurvisie 2025 wordt aangegeven dat de gemeente een aantrekkelijke vestigingslocatie is voor bedrijven. De komende jaren wil de gemeente deze kansen beter gaan benutten en meer ruimte geven aan bedrijvigheid. Voor nieuwe bedrijven wil de gemeente een aantrekkelijk vestigingsgebied zijn. Om dit te bereiken heeft de gemeente de wens uitgesproken om voor alle bedrijventerreinen langs de A4 één bestemmingsplan op te stellen. In dit bestemmingsplan wordt onder andere uitwerking gegeven aan de strategische keuze dat de gemeente faciliteert. Dit is onder andere gedaan door een verruiming van de bouwhoogtes en een verruiming van de bebouwingspercentage (middels een afwijking) op te nemen.
3.4.2 Afwijkingenbeleid
Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. De invoering van deze wet heeft gevolgen voor de manier waarop wordt omgegaan met het afwijken van het bestemmingsplan. Voorgaande veranderingen en de daarbij behorende aanpassingen van het werkproces binnen de gemeente zijn aanleiding geweest om de notitie 'Afwijkingenbeleid ruimtelijke ordening' op te stellen. Een tweede aanleiding voor deze notitie is de wens om een samenhangend en uniform afwijkingenbeleid te voeren.
De notitie 'Afwijkingenbeleid ruimtelijke ordening' van de gemeente Kaag en Braassem is op 28 september 2010 vastgesteld en op 1 oktober 2010 in werking getreden. De eerste herziening van de notitie is op 19 juni 2012 vastgesteld en op 28 juni 2012 in werking getreden.
 
De notitie zorgt voor een samenhangend en uniform afwijkingenbeleid waardoor er voor zowel burgers, medewerkers van de gemeente als het gemeentebestuur een duidelijk kader ontstaat. Dit maakt de inhoudelijke afwegingen omtrent medewerking aan plannen die afwijken van het bepaalde in het bestemmingsplan toetsbaar.
De beleidsnotitie bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit een kwalitatieve toets. Deze toets legt de voorgenomen afwijking langs een meetlat waarin zo volledig mogelijk de diverse aspecten die en rol spelen bij een goede ruimtelijke ordening worden afgewogen. Deze toets zal uitgevoerd moeten worden voor alle afwijking van het bestemmingsplan. Naast de kwalitatieve toets kent de beleidsnotitie een kwantitatieve toets. Deze is gebaseerd op de mogelijkheden die de wet biedt om af te wijken van het vigerende beleid en is verder gespecificeerd door het opstellen van beleidsregels.
 
Planspecifiek
In voorliggend bestemmingsplan zal, indien van toepassing, aangesloten worden op het beleid uit de notitie 'Afwijkingenbeleid ruimtelijke ordening'.
3.4.3 Ruimtelijk-economische visie 'Bedrijventerrein De Lasso'
De Ruimtelijk-economische visie 'Bedrijventerrein De Lasso' (27 mei 2005) dient als basis voor een concreet maatregelenplan voor groot onderhoud/ herstructurering. De directe aanleiding om tot herstructurering van bedrijventerrein De Lasso over te gaan, vormen de knelpunten op het terrein. De gesignaleerde knelpunten zijn met name ruimtelijk en functioneel van aard. Door in te steken op een herinrichting van met name het (onbebouwde) openbare en private terrein kunnen veel van deze knelpunten worden opgelost.
 
De belangrijkste knelpunten zijn:
  • De uitstraling van de openbare ruimte is onvoldoende.
  • Het bedrijventerrein heeft te maken met parkeerproblemen.
  • Het ontbreekt het bedrijventerrein aan een goede bewegwijzering.
  • De private ruimten op het terrein hebben een wisselende uitstraling.
  • De ontsluiting is niet ideaal, er is sprake van slechts één toegang en van enkele doodlopende wegen.
  • De uitstraling/ presentatie van sommige gebouwen is ronduit mager te noemen, soms is er ook sprake van rommelige opslagterreinen en opslag op de openbare weg.
  • Er is geen differentiatie in het wegprofiel, waardoor rijbaan, fietsstrook, parkeerstrook en voetpad in elkaar overlopen.
Planspecifiek
Zoals onder meer uit paragraaf 4.2 zal blijken faciliteert het voorliggende bestemmingsplan de revitalisatie van het bedrijventerrein de Lasso. Daarmee biedt het bestemmingsplannen mogelijkheden voor het oplossen van de genoemde knelpunten.
3.4.4 Geldend bestemmingsplan
Het plangebied is gelegen in het planologische regime van verschillende bestemmingsplannen. In de volgende tabel zijn deze geldende bestemmingsplannen weergegeven.
 
Bestemmingsplan VastgesteldGoedgekeurd 
Bedrijventerrein De Lasso 9 oktober 2006 29 mei 2008 
Het Oog25 maart 2010 
Veenderveld 8 mei 2001
Veenderveld 1e herziening1 juli 200317 september 2003