Ondernemers zijn primair zelf verantwoordelijk om in te spelen op de economische potenties van Kaag en Braassem en het organiseren van evenementen. Zo brengt de recreatieve aantrekkelijkheid van het gebied een stroom van recreanten op gang waar de detailhandel van kan profiteren. De bezoeker, maar ook zeker de bewoner heeft behoefte aan een kwalitatief hoogstaand compleet assortiment aan voorzieningen, zo dicht mogelijk bij elkaar. De gemeente zet daarom in op kwalitatieve versterking van de detailhandel in de groeikernen. Dit is tevens vastgelegd in de Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie (zie hoofdstuk 3.4.1). Concentratie en een compleet aanbod draagt bij aan de versterking en aantrekkelijkheid.
Naast bovengenoemde concentratie en aanwezigheid van detailhandel bestaat er ook de zogenaamde perifere detailhandelsvestigingen (PDV) die vanwege hun aard en omvang over het algemeen niet in de traditionele winkelcentra gevestigd kunnen worden. Het gaat hierbij vooral over de volumineuze aard van de goederen en de benodigde omvang van het bedrijf.
Aangezien op de bedrijventerreinen zowel perifere als 'reguliere' detailhandel voorkomt, zal er in het nieuwe bestemmingsplan een heldere lijn verankerd moeten worden hoe om te gaan met bestaande – veelal vanuit het verleden ontstane – detailhandel, hoe om te gaan met perifere detailhandel en waar er perifere detailhandel al dan niet is toegestaan. Zo zijn er op de plankaart van het bedrijventerrein De Lasso destijds differentiatievlakken opgenomen van de locaties waar perifere detailhandel gevestigd is en dus ook toegestaan is. De differentiatievlakken geven dan ook aan dat uitbreiding van perifere detailhandel op de Lasso niet toegestaan is. Nadeel van het toepassen van dergelijke differentiatievlakken is dat dergelijke vlakken ook qua gebruik beperkend kunnen werken. Immers, indien ter plaatse bedrijfsbeëindiging plaatsvindt, dan mag er ter plaatse opvolgend ook enkel perifere detailhandel komen.
Voor voorliggend bestemmingsplan is het primair van belang dat er een goede definitie van perifere detailhandel wordt opgenomen, in de lijn van de definitie zoals verwoord in de Provinciale Verordening Ruimte en de Regionale Bedrijvenstrategie Holland Rijnland en door middel van planregels ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Daarbij worden er ten aanzien van eventuele vestiging van perifere detailhandel middels de planregels voorwaarden gesteld voor wat betreft parkeren op eigen terrein, parkeren uit zicht, parkeren binnen bouwvlak, het garanderen van voldoende doorstoomcapaciteit richting parkeervoorzieningen zodat hinder op de openbare weg wordt voorkomen, laden en lossen op eigen terrein en aantonen verkeersaantrekkende werkingen en dergelijke.
(Perifere) functies die door aard en omvang niet in een winkelcentrum passen, kunnen zich dan onder bepaalde voorwaarden op de bedrijventerreinen vestigen. Zonder inperkende maatregelen op de verbeelding wordt er middels de planregels met voorwaarden gestuurd op (on)gewenste ontwikkelingen aangaande perifere detailhandel.
Meubeldetailhandel
De Actualisering 2012 van de Provinciale Verordening Ruimte heeft ertoe geleid dat grootschalige meubeldetailhandel, meubeldetailhandel groter dan 1000 m² en detailhandel in keukens, badkamers, vloerbedekking, parket, zonwering en jacuzzi’s, niet is toegestaan buiten de daarvoor aangewezen gebieden. Het bedrijventerrein A4 is daarbij niet aangewezen. Derhalve is grootschalige meubeldetailhandel, behoudens bestaande rechten, niet toegestaan. Om de bestaande rechten te respecteren is in het geval van bestaande grootschalige meubeldetailhandel de aanduiding "specifieke vorm van bedrijventerrein - grootschalige meubeldetailhandel" opgenomen.
Meubeldetailhandel kleiner dan 1000 m², niet zijnde detailhandel in keukens, badkamers, vloerbedekking, parket, zonwering en jacuzzi’s, is niet strijdig aan de Verordening. Derhalve valt in het voorliggende bestemmingsplan deze vorm van detailhandel onder perifere detailhandel.
Hiermee komt een driedeling in de vormen van detailhandel:
Perifere detailhandel | tuincentra, bouwmarkten, meubelbedrijven (inclusief in ondergeschikte mate woninginrichting en stoffering) met een bruto vloeroppervlak tot 1.000 m² niet zijnde detailhandel in keukens, badkamers, vloerbedekking, parket, zonwering en jacuzzi's |
Volumineuze detailhandel | detailhandel in auto’s, boten, caravans, motoren, scooters, zwembaden, buitenspeelapparatuur, fitnessapparatuur, piano’s, surfplanken en tenten, grove bouwmaterialen, landbouwwerktuigen en brand- en explosiegevaarlijke goederen |
Meubeldetailhandel | grootschalige meubelbedrijven (inclusief in ondergeschikte mate woninginrichting en stoffering) met een bruto vloeroppervlak van minimaal 1.000 m² en detailhandel in: keukens, badkamers, vloerbedekking, parket, zonwering en jacuzzi's |
Binnen het plangebied komt detailhandel in alle drie de categorieën voor. De bouwmarkt aan de Lasso Zuid is ondergebracht binnen de categorie perifere detailhandel. Diverse autohandelaren en autogarages vallen onder de volumineuze detailhandel. De Babydump op de Lasso betreft meubeldetailhandel.
Los van deze driedeling hebben zich in het verleden diverse vormen van detailhandel legaal gevestigd binnen het plangebied. Het voorliggende bestemmingsplan respecteert deze rechten. Daarbij is, wegens ruimtelijke relevantie, niet het bedrijf maar de huidige vorm van detailhandel leidend. Middels de aanduiding 'detailhandel' wordt een passende regeling opgenomen. Concreet betreft het de volgende bedrijven en adressen:
Adres | Huidige bedrijf | Huidige vorm van detailhandel |
De Lasso 12 | Kringloop Alkemade | Kringloopwinkel |
De Lasso 24 | Groene Hart Snuffelmarkt | Overdekte markt met ondergeschikte horeca |
De Lasso Zuid 8 | Bike - Zone | Fietsenwinkel met verkoop nevenassortiment |
Nieuwe mogelijkheden voor detailhandel worden in het voorliggende bestemmingsplan, enkel middels een afwijkings- of wijzigingsprocedure geboden.