Op 8 maart 2005 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de nota Regels voor Ruimte vastgesteld. De nota is 1 januari 2007 herzien en gelijk geschikt gemaakt voor de invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. De nota vormt naast de streekplannen het beoordelingskader voor gemeentelijke ruimtelijke plannen en bevat beleidsregels ten behoeve van de goedkeuring van ruimtelijke plannen. De voorloper van de Nota Regels voor Ruimte is de Nota Planbeoordeling 2002. De nota bevat toetsingskaders voor ruimtelijke plannen met betrekking tot de thema’s “Economie, Mobiliteit en Samenleving”, “Landelijk Gebied”, “Milieu”, “Water” en “Cultureel Erfgoed”. Voor dit bestemmingsplan zijn met name de thema’s “Economie, Mobiliteit en Samenleving” en “Cultureel Erfgoed” van belang.
Economie, Mobiliteit en Samenleving
Zuid-Holland is een verstedelijkte provincie. Dit maakt het noodzakelijk dat zuinig met de ruimte wordt omgegaan en dat het nog niet verstedelijkte gebied tegen verstedelijking beschermd wordt. Belangrijke speerpunten van het provinciale beleid in de sfeer van de ruimtelijke ordening zijn dan ook het knopen en locatiebeleid, infrastructuur en het beheer van de ruimte voor wonen en werken. De provincie richt zich daarbij met name op een efficiënt gebruik van de ruimte voor deze functies, die in de streekplannen zijn aangegeven als stads- en dorpsgebied en de bedrijventerreinen. Concentratie van functies en zoveel mogelijk koppeling aan OV-infrastructuur zijn kernbegrippen bij deze inzet.
Met het versterken van de economie wordt ingezet op het bieden van geschikte vestigingslocaties voor alle bedrijfstypen, het voorkomen van ontwrichting van het bestaande voorzieningenniveau en ook op het optimaal benutten van bestaande infrastructuur (knopen- en locatiebeleid).
De revitalisering van het Dorpshart is een project met de expliciete uitwerking om het voorzieningenniveau in Leimuiden te behouden en te versterken. Met het planologisch mogelijk maken van de revitalisering in dit bestemmingsplan sluit daarmee aan op de nota Regels voor Ruimte.
Het cultureel erfgoed van de provincie vormt een belangrijke drager van de kwaliteit van de leefomgeving. Instandhouding hiervan draagt bij aan versterking van deze kwaliteit. Voorop staat daarbij de inpassing en het gebruiken van cultureel erfgoed als uitgangspunt bij planvorming en ontwerp voor ruimtelijke plannen. De provincie kiest hierbij voor een integrale en gebiedsgerichte benadering en een selectief beleid, waarmee zowel het cultuurhistorisch belang als de ruimtelijke kwaliteit wordt gediend. Het provinciaal beleid is met name gericht op het beschermen van het cultureel erfgoed voor zover dit is vastgelegd in de Cultuurhistorische Hoofdstructuur. In ruimtelijke plannen moet daarom rekening worden gehouden met de aanwezige cultuurhistorische waarden, met inbegrip van monumenten en archeologie. Dit houdt in dat, als dergelijke waarden bekend zijn of verwacht worden, ruimtelijke plannen een paragraaf over het gemeentelijk beleid ten aanzien van deze waarden moeten bevatten. Daarnaast geldt voor terreinen met archeologische waarden volgens de Archeologische Monumentenkaart en/of de Cultuurhistorische Hoofdstructuur van Zuid-Holland, dienen bestemmingsplannen een juridische regeling te bevatten die in voldoende mate bescherming biedt tegen werkzaamheden die zouden kunnen leiden tot verstoring van het bodemarchief. In deze regeling dient aandacht te worden besteed aan de rol van het bevoegd gezag.
Voor de bepaling van de aanwezige cultuurhistorische waarden in het gebied is de provinciale cultuurhistorische waardenkaart geraadpleegd. De waardenkaart geeft aan dat nabij het plangebied niet direct culturele erfgoed waarden een rol spelen. De uitsnede van de kaart toont de ligging van waardevolle lijnelementen in het gebied. Deze lopen niet langs het plangebied. De archeologische waarden zijn niet meegenomen in de afbeelding. Deze waarden worden in hoofdstuk vier apart toegelicht.

Uitsnede Cultuurhistorische waardekaart Zuid-Holland (plangebied binnen de zwarte cirkel)
Aan de oostzijde van het plangebied ligt een oude boerderij. Deze boerderij heeft geen monumentale status maar is toch een fraai en beeldbepalend pand aan de Dokter Stapenseastraat. Buro stad & streek cultuurhistorie heeft in opdracht van de toenmalige gemeente Jacobswoude en Stichting Groene Hart de boerderij onderzocht op de bijzondere behoudmenswaardige elementen.

Foto:beeldbepalende boerderij, bron Stad & Streek cultuurhistorie
Het pand zal behouden worden waarbij rekening gehouden wordt met de elementen benoemd in het onderzoek. In het bestemmingsplan heeft het pand de bestemming Horeca gekregen. Door middel van deze bestemming kan de levendigheid van het centrum versterkt worden en kan het pand als zodanig behouden blijven. Bij deze bestemming is, met het oog op overlast voor de omgeving,een disco of dancing uitgesloten.
De nota Regels voor ruimte omvat vooral toetsingscriteria om ruimtelijke plannen te beoordelen op basis van het beleid geformuleerd in het streekplan. Hierbij wordt door de Provincie aangegeven dat door invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening per 1 januari 2008 de beoordeling door de provincie enkel van toepassing is op onderdelen van provinciaal belang. Voor onderhavig bestemmingsplan zijn vooral de thema’s ‘Economie, Mobiliteit en Samenleving’ en ‘Cultureel erfgoed’ uit de nota van belang.
Van de twee benoemde thema’s is beoordeeld of de revitalisering van het Dorpshart binnen het beleid van de Nota past. Ten aanzien van ‘Economie, Mobiliteit en Samenleving’ kan gesteld worden dat het geheel aansluit bij de doelstellingen geformuleerd in de nota. T.a.v. het thema ‘Cultureel erfgoed’ is de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie geraadpleegd. De kaart toont aan dat er geen waarden een rol spelen in het plangebied. Op het onderdeel archeologie wordt hier niet specifiek ingegaan omdat in hoofdstuk vier archeologie apart toegelicht wordt. Voorts staat in het plangebied nog een oude boerderij. Het betreft geen monumentaal pand maar is zeer beeldbepalend en daarom om het vlak van Cultuurhistorisch erfgoed van belang. Het pand krijgt een nieuwe horeca bestemming waardoor het behouden kan blijven. Tevens is een onderzoek uitgevoerd door Stad & streek cultuurhistorie waarin bepaald is wat de behoudenswaardige elementen zijn.
Gezien de bovenstaande toelichting op de relevante thema’s uit de nota Regels voor ruimte kan gesteld worden dat het bestemmingplan voor de noordzijde van het Dorpshart Leimuiden past binnen het gestelde van de nota.